top of page

Recruitment types


Als recruiters herkennen wij het allemaal: krappe arbeidsmarkt, overvloed aan recruitmentactiviteit en arbeidsmarktcommunicatie oftewel meer hengels in dezelfde vijver.


Nu leek het mij leuk om eens te schetsen welke soorten recruiters er nu eigenlijk zijn. Volledig vanuit mijn visie, absoluut niet onderbouwd met wetenschappelijk materiaal maar gewoon leuk om te lezen. Wat voor recruiter/visser ben jij?

 • De snorkelaar: Vindt het vooral interessant veel profielen te bekijken, neemt voor een bepaalde tijd een kijkje en gaat dan weer verder. Is iemand van de korte adem en weinig doeltreffend.

 • De pulsvisser: Deze talent sourcer richt zich vooral op de latentwerk zoekende, door een puls te geven wordt de kandidaat geprikkeld om in beweging te komen, dan is het aan de recruiter de ‘vis’ in zijn net te krijgen en op te vissen.

 • De walvisvaarder: Met veel geduld en is hij op de jacht naar zeldzaam talent (the big catch) Veelal gefocust op een niche waarbij kandidaten niet zomaar gevonden zijn. Met goede research en raadplegen van bronnen komt hij er wel. Als hij jou gevonden heeft dan is het vaak raak. Nog een mooie overeenkomst: als hij het gezochte talent aan boord heeft gekregen dan zijn ze elders (en dan doel ik niet op Greenpeace) niet heel blij.

 • De sleepnetvisser: Hier wordt grof geschut ingezet, alleen van efficiency is hier weinig sprake van. Gewoon het net uitgooien op een vaag geformuleerde doelgroep. Ja er wordt hier zeker wat gevangen maar de bijvangst aan niet relevante kandidaten is enorm. Het betere spamwerk via Linkedin inmails is hier dagelijkse kost.

 • De dynamiet visser: Schiet met hagel, blaast hele delen van de vijver op voor een paar hits.

 • De nachtvisser: Als iedereen naar huis is gaat deze recruiter op jacht, gefocused zijn doel te bereiken jaagt hij op zijn prooien. Effectief is het wel want tussen 18:00 en 21:00 schijnen inmails en andere wervende mails het best gelezen te worden.

 • De duurzame visser: Zorgt er niet alleen voor dat ze mensen recruit, maar zorgt er ook voor dat de vijver niet leegraakt, door middel van eigen mensen blijven opleiden/trainen, zodat zij duurzaam inzetbaar blijven en door kunnen stromen intern of naar andere bedrijven

 • De sharkwrestler: Executive headhunter; heeft met de meest gevaarlijke soort kandidaten te maken.

 • De flyfisher: Soepeltjes updates rondstrooien op social media, op zoek naar die mooie regenboog forel

 • De karpervisser: beoefent recruitment over het algemeen statisch (post and pray) en wil met zo min mogelijk moeite toch een flinke jongen aan de haak slaan.

 • De hybride visser: De alleskunner, beschikt over een boot, verschillende aassoorten, sonarapparatuur. Ook weet deze hybride visser op het juiste moment te kiezen voor de juiste aanpak om maximaal te scoren.0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page